13 Handige Saunatips

sauna center parcs vip cottage

Elke Center Parcs VIP cottage heeft haar eigen privé sauna. Vroeger gebruikte men enkel de klassieke Finse sauna (met verwarmde stenen waar je water op moet gieten), maar in 2013 werd een groot deel van de VIP cottages vernieuwd, waardoor men sindsdien infraroodsauna’s gebruikt.

Om optimaal van je (infrarood)sauna te genieten, kan je misschien wel wat goede raad gebruiken. Daarom vind je hieronder alvast 13 saunatips om je saunabezoek tot een goed einde te brengen.

Saunatips:

 • Eet geen zware maaltijd net voor een saunabeurt. Als je toch op voorhand nog iets wil eten, kies je best voor een lichte snack.
 • Alcohol wordt best vermeden, omdat dit de kans op uitdroging vergroot. Daarom is het aangeraden om voor en na je saunabezoek voldoende water te drinken.
 • Wacht na een lichamelijke inspanning 15 tot 30 minuten alvorens in de sauna te gaan. Zo vermijd je onnodige belasting van hart en bloedvaten.
 • Een sauna neem je best naakt. Zwemkledij verstikt de huid en zorgt voor een minder goede transpiratie.
 • Vergeet niet om ringen, halskettingen, horloges en andere sieraden uit te doen. Ze kunnen door de hitte te fel opwarmen en je huid verbranden.
 • Voordat je een sauna binnengaat, neem je best een warme douche. Dit verwijdert het vuil van je huid en zet je poriën open. Droog jezelf daarna goed af.
 • Een gemiddeld saunabezoek duurt 10 tot 15 minuten. Deze tijd kan je best zelf bepalen door naar je lichaam te luisteren. Kan je niet goed tegen de warmte? Ga dan wat vroeger uit de sauna.
 • Neem twee handdoeken mee; eentje om op te zitten en de andere om zweet af te kuisen.
 • Begin een saunabezoek op de bovenste ligbank.
 • Ga voordat je de sauna verlaat nog even op de laagste bank zitten.
 • Neem nadien een koude douche. Dit werkt niet alleen lekker verfrissend, het verwijdert ook de afvalstoffen die zich opgestapeld hebben.
 • Na de sauna en douche wacht je best nog een 15-tal minuten om je kleren terug aan te trekken. Zo kan je lichaam rustig op haar normale temperatuur terugkomen.
 • Mensen met hartkwalen, hoge bloeddruk of ademhalingsproblemen raadplegen best eerst een dokter voor een saunabezoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nog meer interessante artikels

Fietsverhuur bij het Center Parcs Cycle Center 

Zin in een fietsvakantie zonder gedoe met fietsendragers? Laat je eigen fiets thuis en huur er eentje in het Cycle Center van Center Parcs. Er is een ruime keuze, van elektrische modellen tot mountainbikes.

nieuwe center parcs cottage

Worden dit de nieuwe Center Parcs huisjes?

Center Parcs vroeg aan het Nederlandse architectenbureau Concrete om een nieuwe versie van de traditionele cottages te ontwerpen. Het eerste prototype van het nieuwe design werd recent in Bispinger Heide gebouwd. Zien binnenkort alle cottages er zo uit?

midweek in center parcs

Een midweek Center Parcs: tips en inspiratie

Ik ga bij voorkeur een midweek naar Center Parcs. Dat is 5 dagen volop genieten van de natuur, de Aqua Mundo en de vele activiteiten. Wil jij ook graag een midweek naar een park in Nederland, België, Frankrijk of Duitsland gaan? Dan heb ik een paar nuttige tips voor jou.